Home
Home
Menu
Ploegen  © Pieter Bosch Fotografie

Historie Dronten


De naam Dronten is afgeleid van de polder en verdwenen buurtschap Dronthen, ten westen van Kampen. 
In 1950 is een begin gemaakt met de bouw van de 90 km lange ringdijk om de polder Oostelijk Flevoland. Na een onderbreking van een jaar, omdat veel materieel moest worden ingezet voor het dijkherstel in Zeeland na de stormramp in 1953, werd de dijk in september 1956 gesloten. De pompen van de drie gemalen hadden zonder onderbreking negen maanden lang gewerkt, toen de polder op 29 juni 1957 droogviel.

In 1962 werden de eerste huizen in 'Dronten' opgeleverd. En op 1 januari 1972 werd de gemeente Dronten ingesteld. Mr. E.P. van Veldhuizen werd de eerste burgemeester van toen "de jongste gemeente in Nederland". Tot deze gemeente behoren de dorpen Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant en het omliggende landelijk gebied met een oppervlakte van 35.000 ha. Dronten

Het gemeentebestuur was zich direct bewust van de marketingopdracht die zij had om van Dronten een moderne gemeente te maken. Het roemruchte Total Disign mocht het beeldmerk ontwikkelen, topfotograaf Aart Klein kreeg de opdracht de folders te fotograferen en er werd volop ingeschreven op televisie spelshows als Spel zonder Grenzen en Zeskamp. Dronten groeide uit tot een sportieve gemeente met veel verenigingen en moderne voorzieningen. Het landschap van Dronten wordt omtrokken door een 60 km lange kustlijn. Een landschap tussen moderne en historische steden. U kunt er letterlijk ‘alle kanten op’.

Lees alles over de geschiedenis van Dronten bij Stichting Geschiedschrijving Dronten
 

Dronten geeft je de ruimte

 
Ruimte. Hier vind je het, hier heb je het. Gemeente Dronten, nieuw land in Nederland. Eens de Zuiderzee, nu een zee aan ruimte. Zo weids als het uitzicht over de polder en wateren is, zo onbegrensd zijn hier de mogelijkheden en vrijheid. Dit is Dronten, dit is jouw ruimte.
 
Groots en grenzeloos. In vergezichten en mogelijkheden. Zij zagen het zestig jaar geleden al voor zich, de pioniers met lef en harde werkers met dromen. Ze stroopten de mouwen op en bouwden een nieuw stuk Nederland, met de hand en met elkaar. Van de drooggevallen zee maakten zij hun nieuwe wereld én toekomst.

Die drang om te maken en doen, het zit in het Dronter DNA. En het is de stevige bodem voor hoe wij wonen, werken en leven. Met elkaar. In ons jonge landschap. In onze dorpen en strakke polders. Tussen kuststroken en randmeren. Omgeven door dynamische steden en stille natuur. En omringd door wijdte, breedte en grootte.

In en rond de kernen Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen heb je dan ook echt de ruimte. Om weids te wonen. In buurten die we met elkaar vormen en inrichten. In dorpen die alles hebben. Van theater De Meerpaal tot Leisure World’s overdekte ijsbaan tot de experimentele proeftuinen van Roggebotstaete.

Ook de pioniers van nu zijn hier thuis. Ondernemers met ideeën, doeners met die Dronter daadkracht. Ze maken onze regio tot het hart van de biologische landbouw en het centrum van innovatieve voedselproductie. En met de grootse, groene hbo van Nederland zijn we ook nog eens een broedplaats van kennis.


Het is goed leven, hier in een van de grootste gemeenten van het land. En volop beleven, dat ook. Op avontuur in Walibi, op ontdekking naar de onbewoonde eilanden in de randmeren. Dansen op Defqon.1, kamperen op Lowlands. Uren fietsen over dijken, kilometers wandelen door de Dorpsbossen. Het kan hier, het is hier.


De ruimte in Dronten. Die ervaar je, die beleef je. Als oneindig, met onze zestig kilometer kuststrook en uitgestrekte tulpenvelden. Als grenzeloos, met ’s werelds grootste achtbaan en populairste festivals. Als eindeloos, met uitzichten tot ver voorbij de horizon. En natuurlijk als onbegrensd, het gevoel dat alles mogelijk is. Want dat is wat onze ruimte met je doet.
 

 


 

 Premium bedrijven

Cadema Dakwerken Endless webdesign La Tonnelle Tuinhuizen Tarieven specialist Bewaaradvies.nl Pieter Bosch fotografie Wouter Jansen Groenadvies en realisatie De meiden Van Vliet Jacht Interieurs BuitenVitaal Kunstvereniging Galerie Dronten Windturbineservice B.V. Nijk Agrarische Dienstverlening Flevocoaching Mobiele tribune verhuur Notarissen & Estate Planners Van Dijk De Jongh ShipWoodshop Hondenpension De Toren hoeve ADS Inspectie Farm Date SHK koeriersdiensten De Boer Bouwzaken Notaris Nieuwdam AWE constructiebureau Comfortboats Akke de Boer Ooms Verhuur Klassiekers en Onderdelenservice Dop en Erwt Windpark Kubbeweg Thea Hussaarts Robert Vijn Traktoren B.V. Concrete & Wood - Creatief met hout en beton Maria Schlepers Otter Tuinhuizen Voetverzorging Flevoland Safebox Lirion Everun Nederland Aeres Bedrijvencentrum SailBest Technisch Bureau Nigo Flevodrip Chalet 15