Home
Home
Menu
de Meerpaal  © Pieter Bosch Fotografie

Nederlandse topspelers petanque na dertig jaar terug in Dronten

nederlands team.jpg Dronten- Petanque is de officiële naam van wat wij in de volksmond jeu des boules noemen. Een sport die wereldwijd niet alleen recreatief wordt beoefend, maar ook professioneel. Met een EK en een WK in achtenzestig landen. In de vorige eeuw, 1987,1988 en 1989 organiseerden de NJBB de eerste Open Dronter Kampioenschappen op het Meerpaalplein. Nu, dertig jaar later zullen licentiehouders opnieuw aantreden op het zand. Gelijk met het Beach Event Dronten
 
Voormalig Nederlands- en Europees kampioen Meep Poel, bracht samen met de NJBB de Open Dronter Kampioenschappen dertig jaar geleden voor het eerst naar Dronten. Vorig jaar was hij terug bij het petanquetoernooi van het Beach Event en besprak met STADronten de mogelijkheden om opnieuw een open kampioenschap in Dronten te organiseren. Poel: ”Toen we na een aantal jaar in Dronten stopten, kwam dit door de verbouwing van het toenmalige plein. Nu is het plein opnieuw ingericht en zijn we terug. Het is toeval, maar wel bijzonder.”
 
Coach van het Nederlandse veteranenteam
 
Zelf is Poel nu coach van het Nederlandse veteranenteam. Met dit team vliegt hij de hele wereld over. Het is een grote sport waar zowel jeugd-, dames- en herenteams aan meedoen. Het jeu de boules virus kreeg hem in 1976 te pakken tijdens een vakantie in Frankrijk.
Poel: “Het pakt je, of het pakt je niet, maar bij mij ging het niet meer over en zo werd ik uiteindelijk Nederlands en Europees kampioen en ben ik nu coach en promotor van de sport. Het spel wordt in verschillende vormen gespeeld en op verschillende ondergronden. In sommige landen wordt het zelfs op daken van gebouwen gespeeld.
 
’t Swifterbutje organiseert een toernooi voor iedere liefhebber
 
In Nederland zijn meer dan tweehonderdvijftig verenigingen actief. Het is een behendigheidsspel waar een ieder aan mee kan doen. Dat maakt het zo leuk. Ook de sociale contacten die je met elkaar legt, zijn voor veel beoefenaars een belangrijk onderdeel van de sport.” Binnen onze gemeente is Swifterbant koploper in het aantal spelers.
Bij ’t Swifterbutje wordt het hele jaar door gespeeld. Hier heeft Knipscheer destijds nog voor de binnenbanen gezorgd. Herman Lancee is de drijvende kracht achter ’t Swifterbutje en helpt opnieuw bij het organiseren van het toernooi op vrijdagmiddag 23 juni voor iedereen die maar mee wil doen. Daarnaast komen er aparte banen voor de top van Nederland die naar Dronten gaat komen.
Poel: ”Het is ontzettend leuk om weer terug te zijn in Dronten en daarom hebben we het kampioenschap een toepasselijke naam gegeven namelijk het: Suydersee Beach Petanque. Hopelijk is het opnieuw de start van een jarenlange traditie.” 

Terug naar overzicht

Nederlandse topspelers petanque na dertig jaar terug in Dronten Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie

Premium bedrijven

Kunstvereniging Galerie Dronten Windpark Kubbeweg Pieter Bosch fotografie De Boer Bouwzaken Wouter Jansen Groenadvies en realisatie Mobiele tribune verhuur Aeres Bedrijvencentrum Endless webdesign Cadema Dakwerken Notaris Nieuwdam La Tonnelle Tuinhuizen Notarissen & Estate Planners Van Dijk De Jongh Flevodrip Hondenpension De Toren hoeve Chalet 15 Van Vliet Jacht Interieurs Lirion Everun Nederland Technisch Bureau Nigo Concrete & Wood - Creatief met hout en beton Nijk Agrarische Dienstverlening Flevocoaching Comfortboats Safebox Tarieven specialist Farm Date SHK koeriersdiensten Bewaaradvies.nl SailBest BuitenVitaal Ooms Verhuur Klassiekers en Onderdelenservice Dop en Erwt Maria Schlepers Thea Hussaarts ShipWoodshop Windturbineservice B.V. AWE constructiebureau Robert Vijn Traktoren B.V. Akke de Boer Otter Tuinhuizen De meiden Voetverzorging Flevoland